Kocaeli’de gerçek bir sanayi fuarı inşa etmeye ne dersiniz? Şimdi burada sunduğum proje eğer hayata geçerse ülkemizde ilk ve tek olacak. Bu proje Kocaeli’nin entelektüel, turizm ve bilimsel çalışma çıtasını birkaç seviye daha yukarılara taşıyacak bir çalışma olacaktır.

Peki bu fuar nasıl bir konsept içerecek?
Fuar dediğimize aklımıza; Çarpışan arabalar, eğlence araçları, gölde sandal kuğu sefası, çay bahçesinde kemençe dinletisi vs. gelebilir ki benim de aklıma bunlar geliyor aslında ilk etapta. Malum çocukluğundan beri Kocaeli’de yaşayıp da fuara gitmeyenimiz yoktur herhalde. Fuar bizim aklımızda eğlenceli oyuncakların yer aldığı bir park olarak kalmış.

Sanırım artık bunu biraz değiştirmenin zamanı geldi. Bu fuar biraz farklı olacak. Daha doğrusu bu fuar Sanayi müze fuarı olacak. Fuarın içinde şehrimizde bulunan büyük sanayi kuruluşlarının müzeleri olacak. Bilindiği gibi son yıllarda uluslararası şirketler kendi üretim ve teknoloji gelişim aşamalarını gösteren müzeler kuruyorlar. Ben şimdiye kadar ülkemizde hiç rastlamadım lakin, yurtdışında bu müzeler yükselen bir trend olmaya başladı. Bizde Kocaeli fuar alanını bu yönde dönüştürebiliriz. Sanayi odasının organizasyonunda ilimiz sanayi kuruluşlarının müzelerini inşa edebiliriz.

Tüm yıl hizmet verebilecek şekilde tasarlanan bu müze fuarı emin olun başta hergün ilimize gelen yüzlerce yabancı fabrika misafirlerinin görmeden gidemeyecekleri ve her gelişlerinde kendilerini gezmek zorunda hissedecekleri harika bir mekan olacaktır. Ayrıca fabrikalar yurtiçinden gelen misafirlerini de burada ağırlamaktan büyük keyif olacaklar ve prestijlerini güçlendireceklerdir.

Bu müze fuarı aynı zamanda ilkokuldan üniversite öğrencilerimize kadar eğitim öğretimle meşgul olan herkesin de büyük bir merak ve ilgiyle gezeceği bir mekan olacaktır. Eminin bu müzeleri gezen birçok öğrenci, mucit, girişimci yeni buluşlar ve teorilerde de hayatımıza değer katan buluşların yanı sıra ilim dünyasına da katkı sağlayacak işlere veya yatırımlara öncülük edecek ilhamı buradan alacaklardır.

Böyle bir organizasyon olması halinde kendi müzesini bu alana kurmak için can atacak onlarca uluslararası kuruluş biliyorum. Öyle inanıyorum ki böyle bir proje Türkiye içinde örnek bir proje olur. İlimizin marka değerine güç katacağı gibi ilimizin cazibe merkezi olma yolunda ciddi bir adımda atılmış olacaktır. Ülkemizde fabrika kurmak isteyen, sanayi tarihi ve teknolojiler hakkında araştırma yapmak isteyen yönetmeni, yazarı, yapımcısı, iş adamı, mucidi her nerede olurlarsa olsunlar ilimize gelip bu müzeyi gezme ihtiyacı hissedeceklerdir.

Bunun için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Sanayi Odası üçlüsünün bir araya gelip güç birliği yapması yeterli. Gerisi zaten çorap söküğü gibi gelecektir.
Konuyu etraflıca irdelediğimizde bunun yapılmaması için hiçbir neden yok. Kocaeli gerek konumu, gerek barındığı sanayi potansiyeli ve geçmişi ve de ekonomik dinamikliğiyle buna hazır.

Bir düşünün 30 yıldır üretim yapan bir fabrikanın kuruluş hikayesini, zor zamanlarda verdiği zor kararları, ürünlerinin gelişimini ve bununla birlikte gelişen teknolojisini böyle bir müzede görme şansınız olacak. Bu konsepte büyük bir kapalı alana inşa edilecek en az 20 kuruluşun yeraldığı müze fuarı gençlerimize yeni ufuklar açmak için harika bir fırsat olacaktır.
Büyük Kocaeli ancak büyük fikirlerin hayata geçmesiyle mümkün olacaktır. Bunun için bugünden hadi demeliyiz.






 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.