Osmanlı Devleti’nin Temelleri Kocaeli’de Atıldı

7. Kocaeli Kitap Fuarı’na katılan tarihçiler, Osmanlı Devleti’nin temelinin Kocaeli’de atıldığı konusunda önemli atıfta bulundular.Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen Kocaeli Kitap Fuarı’nda, Osmanlı...

Osmanlı Devleti’nin Temelleri Kocaeli’de Atıldı
7. Kocaeli Kitap Fuarı’na katılan tarihçiler, Osmanlı Devleti’nin temelinin Kocaeli’de atıldığı konusunda önemli atıfta bulundular.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl yedincisi düzenlenen Kocaeli Kitap Fuarı’nda, Osmanlı ve Kocaeli tarihi açısından son derece önemli bir atıfta bulunuldu. Kitap Fuarı’na konuk olan Doç. Dr. M.Bilal Çelik, Osman Bey’in Kocaeli’nin kurucu beyleri Akçakoca, Karamürsel Alp, Turgut Alp, Konur Alp ve Abdurrahman Gazi ile yaptığı ittifak sonucunda fetihlerini güçlendirdiğini söyleyerek, bu çerçevede Osmanlı devletinin temellerinin Kocaeli’de atıldığını kaydetti.
7. Kocaeli Kitap Fuarı’nda Prof. Dr. Haluk Selvi, Doç. Dr. İbrahim Şirin, Doç. Dr. M. Bilal Çelik ve tarihçi Resül Narin, “Kurucu Beylerin İzinde Kocaeli’nin Tarihi Yeniden Yazılıyor” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Uluslararası İnterteks Fuar alanındaki Yahya Kaptan Salonu’nda gerçekleştirilen ve izleyicilerin ilgiyle izlediği söyleşiyi Prof. Dr. Haluk Selvi yönetti. Söyleşinin başında şehir ve insan ilişkisine değinen ve konuyu tarih alt yapısında inceleyen Prof. Dr. Haluk Selvi, “Dünya tarihi üzerinde en eski yerleşim yerlerinden biri Anadolu’dur. Kocaeli de bu mirasa sahip şehirlerden biri. Bu şehirde kültürün güçlü temelleri var. Bu çerçevede iki yıldır bir kentin başına gelebilecek en önemli akademik faaliyet gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi, akademik anlamda bu kentin tarih açısından tüm evrelerine düzenlendiği iki sempozyumla ulaşmaya çalıştı” dedi.
Prof. Dr. Haluk Selvi ardından sözü Doç. Dr. M. Bilal Çelik’e verdi. Doç. Dr. Çelik, “Yaşadığımız coğrafyada Osmanlı izleri ve kurucu beyleri” konusuna değindi. Osman Bey’in ayakta kalabilmek için alanını genişletmek zorunda olduğunu anlatan Doç. Dr. Çelik, bu konuda kendisine en büyük desteğin Şeyh Edibali tarafından verildiğini ifade etti. Osman Bey’in Şeyh Edibali’nin desteği ile Akçakoca, Turgut Alp, Konur Alp ve Abdurrahman Alp ile bir araya geldiğini kaydeden Doç. Dr. Çelik, “Osman bey, Kocaeli’ndeki kurucu beylerle ittifak yapıp fetihlerini güçlendirdi. Dolayısıyla fetihlerle Osmanlı gücü yükseldi” dedi. Doç. Dr. Çelik, buradaki güçlenmeyle Osmanlı Devleti’nin temellerinin Kocaeli’nde atıldığına işaret etti.
Söyleşide bir başka tebliği ise Doç. Dr. İbrahim Şirin sundu. Kocaeli tarihi üzerine yapılan tarihi çalışmalara değinen Doç. Dr. Şirin, bu çerçevede kentin talihsizlikler yaşadığını söyledi. Özellikle Kocaeli’ndeki şerriye sicillerinin eksikliğine değinen Doç. Dr. İbrahim Şirin, “Tarihçiler, Kocaeli’ni yazarken, söz konusu yokluk nedeniyle başta klasik dönem olmak üzere diğer dönemleri yazamıyorlar. Ancak Milli Mücadele döneminde Kocaeli’nin çok fazla yazıldığını görüyoruz. Dönemin aydınları Kocaeli üzerinden Anadolu’ya geçiyor. Aynı şekilde İstanbul’dan gelen silah sevkiyatı da yine Kocaeli üzerinden Anadolu’ya ulaştırılıyor” dedi.
Söyleşide Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kent Kültürünü Araştırma ve Geliştirme Merkezi koordinatörü tarihçi Resül Narin de, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin tarih alanındaki hizmet ve çalışmalarını aktardı. Büyükşehir Belediyesi’nin kentin tarihine büyük önem verdiğini ve bu çerçevede gerekli çalışmaları gerçekleştirdiği anlatan Narin, içlerinde Portakal Hafız Mescidi, Sırrı Paşa Konağı, Süleyman Paşa Hamamı, İbrahim Paşa Çeşmesi ve Saat Kulesi gibi eserlerin yer aldığı 65’ten fazla restorasyonun gerçekleştirildiğini anlattı.
Narin, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından ilki geçen yıl düzenlenen tarih sempozyumlarına dikkat çekti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 yılında Gazi Akçakoca ve Kocaeli Tarihi sempozyumunu gerçekleştirdiği anlatan Narin, “Büyükşehir Belediyesi bu yıl mayıs ayında ise Karamürsel Alp ve Kocaeli Tarihi konulu ikinci bir sempozyum gerçekleştirdi. Her iki sempozyum Kocaeli tarihi açısından önemli bilimsel atıflara sahne oldu. Son 20 yıl içinde Türkiye’de yapılan en önemli akademik çalışma olarak not edildi” şeklinde konuştu.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.