Tüpraş’a “stratejik Yatırım” Kapsamında Dev Teşvik

Tüpraş’ın Fuel Oil Dönüşüm Projesi, Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi aldı.Tüpraş İzmit Rafinerisi’nde yapımı 14 Kasım 2011 tarihinde başlayan...

Tüpraş’a “stratejik Yatırım” Kapsamında Dev Teşvik
Tüpraş’ın Fuel Oil Dönüşüm Projesi, Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi aldı.

Tüpraş İzmit Rafinerisi’nde yapımı 14 Kasım 2011 tarihinde başlayan Fuel Oil Dönüşüm Projesi Yatırımı, 19 Ekim 2012 tarihinden geçerli olmak üzere, Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından “Stratejik Yatırım” kapsamına alınarak, yatırım tutarı 2,9 Milyar TL. teşvik ile belgelendirildiği açıklandı.

Tüpraş yetkililerinin yaptığı açıklamada, tek kalemde yapılan en büyük yatırım olarak yeni bir rafineri yapımına eşdeğer olan Fuel Oil Dönüşüm Projesi’nde 402 gün çalışma süresi kaldığı, mühendislikte yüzde 98,4, satın almada yüzde 96,9, inşaatta yüzde 61,4 olmak üzere proje genelinde yüzde 84,4 düzeyinde ilerleme sağlandığı ifade edildi. Kasım 2014’te devreye alınması ile ülkemize yılda yaklaşık 1 milyar Dolar tutarında katma değer sağlayarak cari açığı Holiganbet aynı seviyede düşüreceği beklenen proje için şu ana kadar yaklaşık 2 Milyar Dolar harcama yapıldı bildirildi.

Bir akaryakıt ürününü daha yüksek performans özelliklerine sahip yeni bir ürün ile değiştirerek sistemin performansını artırma olarak tanımlanabilecek “Fuel Oil Dönüşüm Projesi” “(Residuum Upgrading Project/RUP), ülkemizin geleceği için başlatılmış, önemli bir yatırım çalışması olarak görülüyor. Yatırımla sektörün eğilimlerine paralel olarak, düşük değerli siyah ürünler, yüksek değerli beyaz ürünlere dönüştürülebilecek. Dünyada ve ülkemizde son yıllarda tüketimi hızla azalan, yaklaşık 4.2 milyon ton yüksek kükürtlü fuel oil işlenerek toplam 3.5 milyon ton ‘Euro-V’ standardında değerli beyaz ürün elde edilebilecekken 600 bin ton petrol koku ve 100 bin ton kükürt üretileceği açıklandı.

Tüpraş’tan yapılan açıklamada, “Şirketimiz daha aydınlık ve müreffeh bir Türkiye için yatırımlarını başarıyla tamamlayarak, ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmak hedefiyle, üretimini uluslararası ölçütlerde sürdürmeye devam ederek, dönüşümde dünya sıralamasında ilk çeyreğe yükselecektir” denildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.