Tarihi oyunlarımız Bilgievleri’nde canlanıyor

Gölcük Barbaros Hayrettin Paşa Bilgievi’nde, eski çocuk oyunları kültürü yaşatılmaya çalışılıyor.

Tarihi oyunlarımız Bilgievleri’nde canlanıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Bilgievleri’nde öğrencilere yönelik sosyal ve kültürel aktiviteler devam ediyor. Bilgi destek programlarının yanı sıra öğrencilerin kültürel olarak da gelişmesine katkı sağlayan Bilgievleri’nde eski çocuk oyunları oynanıyor. Kültürümüzü, tarihimizi çocuklarımıza aktarmak, geleneksel çocuk oyunlarını yaşatmak ve tanıtmak amacı ile yapılan etkinliklerde Bilgievi öğrencileri birbirinden eğlenceli oyunları tekrar yaşatıyor.

 ESKİ ÇOCUK OYUNLARI İLE EĞLENİYORLAR

Gölcük Barbaros Hayrettin Paşa Bilgievi’nde öğrenciler mendil kapmaca, topaç çevirme, çivili futbol oyunu, sek sek, yağ satarım gibi eski çocuk oyunları geleneğini yaşatmaya çalışıyor. Öğrenciler Bilgievi öğretmenlerinin etkinlik saatlerinde öğrettiği eski çocuk oyunlarını çok seviyor. Eski oyunları arkadaşları ile birlikte oynarken çok eğlendiklerini belirten öğrenciler, Bilgievinde bu oyunların kendilerine öğretilmesinden dolayı çok şanslı olduklarını belirtiler.

 “BU OYUNLARLA BÜYÜDÜK”

Bilgievi’nin bahçesinde mendil kapmaca oynayan öğrenciler, mendili yakalayıp yerine dönmek için heyecanla öğretmenlerinin isimlerini söylemelerini bekliyor. Eski oyunları oynayan öğrencileri gören mahalle sakinleri de merakla çocukları seyrediyor. Yoldan geçerken oyun oynayan çocukları gören 72 yaşındaki emekli öğretmen Pirağa Eren, “Çocukları bahçede oyun oynarken gördüğümde öğretmenlik yaptığım yıllar aklıma geldi. Zamanında okul bahçesinde çocuklara bu oyunları oynatıyorduk ve biz de çocukluğumuzda bu oyunlarla büyüdük” şeklinde konuştu.

 ‘’ÇOCUKLARI GÖRÜNCE ANILARIM CANLANDI’’

Küçükken ip atlama, sek sek, mendil kapmaca, beş taş gibi oyunları oynadıklarını belirten Pirağa Eren, ‘’Çocukları böyle oyun oynarken görünce anılarım canlandı, duygulandım. Ayrıca Bilgievleri’nin kültürümüzü yaşatarak eski çocuk oyunlarını tekrar öğretmesi ve oynatması, emekli bir öğretmen olarak beni çok gururlandırdı. Yeni öğretmenlerin bu oyunları çocuklara öğretmesi ve çocukların da kültür ve geleneklerini unutmamaları için bu tür etkinliklerin devam etmesi gerekiyor” ifadesini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.