‘’İnternetten bir günde aldığımız bilgi Ortaçağda ömür boyu alınan bilgiye eşdeğer’’

Prof. Dr. Sinan Canan, 8. Kocaeli Kitap Fuarı’nda insan beyninin bilinmeyenlerini anlattı.

   ‘’İnternetten bir günde aldığımız bilgi  Ortaçağda ömür boyu alınan bilgiye eşdeğer’’
 Prof. Dr. Sinan Canan, 8. Kocaeli Kitap Fuarı’nda insan beyninin bilinmeyenlerini anlattı.

Prof. Dr. Sinan Canan, “Beynimizin Gizemli Yetenekleri” başlıklı söyleşisinde beyin ve öğrenme hakkında önemli bilgiler verdi. ‘’Beyin hakkında hiçbir şey bilmiyoruz’’ diyen Sinan Canan, “Beyin evrendeki en kompleks yapı. Dünyada 8 milyar beyin var. İnsanların beyinleri birbirinden tamamen farklı” dedi

 BİR GÜN BİR ÖMÜRE EŞDEĞER

İnsan beynine bilgisayar terimiyle saniyede 11 milyon bit veri aktığını söyleyen Sinan Canan, ancak gelen verinin 40 bitiyle uğraşabildiğimizi belirtti. Canan, “Bugün bir web siteden okuyup öğrendiğimiz bilgi orta çağda yaşayan bir insanın ömür boyu öğrendiğine eş değer” olduğunu ifade etti.

 

BAŞKALARINI AYNAYALARAK ÖĞRENİYORUZ

‘’İnsanın doğduğu zaman ne iş yapmayacağını bilmeyen tek organı beyindir’’ diyen Prof. Dr. Sinan Canan, “Yeni doğan bebekler ilk aylar çevredeki yapıyı gözlemleyerek tanıyor. Çocukların öğrenmesi için sosyal etkileşim çok önemli.  İlk 18 ay, annenin tepkisi çocuğun gelişimi için çok önemli. Sosyal hayatta öğrendiklerimizin yüzde doksanını başkalarını aynalayarak öğreniyoruz. Yani taklit ediyoruz. Siz ne çocuğunuzda aynısını yapıyor. Yani sizi taklit ediyor” dedi.

 İNSAN ÇEVRESİNİ DEĞİŞTİRİYOR

İnsan organizması dışında hiçbir organizmanın çevresini değiştirmek zorunda olmadığını söyleyen Canan, diğer canlılar çevreye uyum sağlarken, insanın çevresini değiştirmeden yaşayamayacağını ifade etti. 

İnsanın duyu hafızası, hareket hafızası, sözel hafızası, duygusal hafıza, ödül ceza hafızası var diyen Prof. Dr. Sinan Canan,  insanın her türlü kararını bu hafızaların verdiği aktardı. Sinan Canan,  “Şampuan almadan evlenmeye kadar her şeyin kararını bu hafızalar veriyor” dedi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.